söndag 17 mars 2013

Darkside

Av Tom Becker
Titel: Darkside
Serie: Darkside #1
Sidor: 233
Utgiven: 2007
Förlag: B Wahlströms
Första meningen: Ricky Thomas önskade att han stannat kvar i sängen.


Jonathan bor i ett relativt ensamt hus i London. Hans pappa håller sig ofta i sitt arbetsrum, och får då och då attacker som tvingar honom att stanna på sjukhus, för det mesta i flera veckor. Så Jonathan har lärt sig att klara sig ensam, han springer hellre på gatorna än är i skolan. Och just under en sån dag, då han egentligen borde vara i skolan, så upptäcker han att han är förföljd. Av en kvinna som heter Marianne vars hår alltid tycks byta färg, och hennes två medhjälpare, varav en är en smal skräckinjagande jätte och den andra är en liten hoppande dvärg.
Utan att själv förstå det dras Jonathan in i en helt annan värld. När han passar på att rota igenom sin pappas grejer upptäcker han något ställe som kallas "Darkside". Men vad som tycks vara rent strunt tycks vara lika verkligt som att solen går upp på morgonen.
Londons mörka spegelbild, en plats som ligger precis under London som ingen lyckas hitta. En plats utan regler, där folk blir mördade mitt på gatorna utan att någon bryr sig. En plats i 1800-tals stil där alla världens värsta skurkar bor.
Väl i Darkside får han tag i privatdetektiven Carnegie, en skum typ men som ändå verkar helt okej jämfört med alla andra galningar i Darkside. Tillsammans försöker de komma på de mörka hemligheterna kring Jonathans far och försvunna mamma, som tydligen har något med Darkside att göra. Men det finns vissa i Darkside man inte vill komma på kant med. Jonathan har redan skaffat sig ett dussin mäktiga fiender som inte skulle blinka om de var tvungna att döda honom. Och det absolut värsta stället att vara på i den situationen är tyvärr just där han är- Darkside, platsen där mardrömmar blir till verklighet.
______________________________________________________________________________

Dun dun DUN *dramatisk musik* Jag kan inte fatta att det inte gjorts en film av den här. Den skulle vara sån himla bra. 1800-tals stil och bra skådespelare + den underbara storyn. Vad kan slå fel? Jag vet att den här boken egentligen räknas mer som en Middlegrade book, men det är faktiskt bevisat att i 99% av fallen är de SUPERBRA (och har mycket snyggare omslag). Jag tyckte det absolut var dags för en omläsning, eftersom det är en bok som jag verkligen gillade.

Okej, jag vet, Darkside är en hemsk plats där folk mördas/mosas eller blir uppätna jämt och ständigt, men ändå kan jag inte låta bli att önska att jag kunde vara där XD Det skulle vara så häftigt. Det är en sån underbar idé med ett ställe under London där massor med skurkar som var för farliga för att vara i "Lightside" hamnade. Och alla som lever där är alltså deras ättlingar. Speciellt älskar jag att deras "kung" är ättlingen till Jack Uppskäraren. Han borde kännas sig hedrad. Men hur vanliga människor lyckades bli vampyrer och varulvar (eller typ såna som Lucien...hjälp) under så kort tid är ett mysterium. Det verkar ju inte som om Darkside funnits särskilt länge, om Thomas Uppskäraren ska vara barnbarn till Jack Uppskäraren. Men det måste väl varit på 1800-talet, så de kanske är därför de stannat kvar i själva stilen. Inte vet jag.

Sen måste jag bara kommentera Carnegies awesomeness. Han är så underbar på ett skruttigt och vilddjurs-aktigt sätt. Utan honom vore berättelsen inte i närheten av att vara så bra som den är. Han är så fantastisk som biperson!
Man märker att författaren sett allting framför sig när han skrev boken. Språket är väldigt enkelt och det är lätt att hänga med, inte allt för många lång komplicerade beskrivningar, lite som en (lång) beskrivning av en film. Det är väl det enda minus jag kan hitta.
Gillar faktiskt omslaget, bra gjort Sverige. Det ser sådär mysigt och mystiskt ut som det ska vara, dessutom är jag VÄLDIGT fäst vid illustrerade omslag som inte är foton.

Jag skulle önska att man får reda lite mer om vissa karaktärer, t.ex. Vendetta och Carnegie, deras bakgrunder och sånt. Okej, lite hyckleri här, jag HAR ju trots allt läst hela serien och vet vad som händer, men whatever.
Boken passar även för de som bara vill läsa YA-böcker. Den är rolig, det finns en hel del intressanta karaktärer, hela idén är helt fantastiskt, och man får inte tråkigt en enda gång.

Mest intressanta karaktär: Carnegie


3 kommentarer:

  1. Fan, vad snygg header du har! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :D Jag fick typ panik för min lärare hade tipsat om bloggen i klassen, så jag bara "måste byta header, de får inte känna igen mig HJÄLP" XD Jag tror inte det funkade, men jag raderade min profil där den visas på startsidan XD

      Radera