onsdag 30 januari 2013

Happy Bookaholic!

Vad älskar du med att köpa nya böcker? 
Tja, själv börjar jag nästan dregla när jag ser alla nya snygga omslag som jag har att sätte in i bokhyllan. Och så älskar jag att man kan ta sin tid, jag skulle kunna gå omkring i timmar utan att få tråkigt, och gå igenom varenda bok. Och så känns det alltid så beskyddande när gigantiska bokhyllor reser sig omkring en.
Hur ofta köper du nya böcker? 
Mer ofta än vad jag borde, tyvärr XD Vi köper online lite titt som tätt, och varje gång vi är på stan eller någon annanstans och vi får syn på en bokhandel så måste man liksom gå in...

Fysisk bokaffär eller bokhandlar online - vad föredrar du?
Fysisk bokaffär, helt klart. Visst går det snabbare med online, men fysisk bokaffär är mysigare.

Har du någon favoritbokaffär?
Science Fiction-Bokhandeln. Den är så stor och har både svenska och engelska och serier och både nya och gamla böcker :D Och så har de dessutom filmer.


Brukar du förbeställa böcker?
Nope, vi väntar alltid.

Har du en månadsbudget för bokinköp, som du inte får överskrida? 
Nej, det är inte JAG som betalar XD

Bokköpstopp - är det något för dig? 
Pfft, aldrig i livet.
 
Hur stor är din bokönskelista?
GIGANTISK. Skojar bara, nu för tillfället är jag faktiskt rätt så nöjd med det jag har, även om det finns flera böcker jag vill ha.
 Vilka tre böcker (från din önskelista eller förbeställningslista) vill du äga NU?
Clockwork Princess (den måsteväl räknas, [bubble] och Profetens Tid (och med NU menar jag den här sekunden, jag ändrar mig hela tiden.

Vem taggar du vidare?
Jag tror de flesta har gjort det redan, så jag taggar alla som inte gjort det än *lat*.

måndag 28 januari 2013

Vad ska jag läsa nu?

Jepp, jag är klar med [Buzz] som det för övrigt kommer en recension på snart. Men nu ärdet så, att jag inte vet vad jag ska läsa nu. Och jag tänkte, att om jag nu har tråkigt, varför kan jag inte låta andra hjälpa mig välja :D Här är de jag funderar på att läsa:


Japp, det är de ni har att välja på. Vilken vill ni helst se recenserad? Man kan bara rösta en gång.

Vilken bok vill ni se recenserad?








  
pollcode.com free polls 

söndag 27 januari 2013

Två böcker- Samma omslag?

Hallåj. För några dagar sen var jag i Science Fiction-Bokhandeln (och jag har såklart glömt berätta vad det var jag köpte...det får bli en överraskning) och då när jag gick omkring bland fantasyhyllorna fick jag syn på de tiotusen böckerna som finns av Robin Hobb. Och vad såg jag då? Jo, en av böckerna hade precis samma omslag som en annan bok jag har...
 

Tronen av Drakben; Simon Snölock av Tad Williams. Visst är det en slående likhet? Exakt samma bild, bara spegelvänd och med en liten annan färgsättning. Jag undrar vem det var som var först.
Jag älskar så när man hittar två böcker med samma omslag, håller ni inte med? Är väldigt stolt över att jag och syrran upptäckte det XD

fredag 25 januari 2013

Clockwork Prince

Av Cassandra Clare
Titel: Clockwork Prince
Serie: The Infernal Devices
Del: 2
Sidor: 495
Utgiven: 2011
Förlag: Walker Books

Första meningen: The fog was thick, muffling sound and sight.

Spoilervarning för de som inte läst Clockwork Angel!

Mortmain är fortfarande lös, men ingen har någon aning om var han är. Tillsammans med sin armé av maskindrivna människo-prototyper är han rent livsfarlig och måste stoppas. Tessas bror Nate finns säkert också i faggorna sen han anslutit sig till Mortmain.
Inte nog med det så är det dessutom rätt så stor chans att Charlotte förlorar hela Institutet. Andra Shadowhunters, speciellt familjen Lightwood, tar chansen när de står på ruinens brant att anklaga dem för vårdslöshet och annat. På det sättet får de en deadline. De måste hitta Mortmain inom två veckor annars så går Institutet till familjen Lightwood.
Men varje spår de följer leder någon annanstans, och Mortmain är i princip omöjlig att hitta. Dessutom måste Tessa och Sophie dras med Lightwoods söner, Gabriel och Gideon, som ska lära dem att slåss och försvara sig.
Tessa känner sig dessutom plötsligt mer dragen åt den dödsdömde Jem, men hennes känslor för Will går fortfarande inte att bortses ifrån. Trots alla hans förolämpningar och jag-hatar-världen-attityd så tror ändå Tessa att det finns ett hjärta där bakom. Men Wills värld håller nästan på att bryta ihop. Den vägg som han så länge kämpat för att bevara är på väg ner. Och det hela blir inte bättre av att de upptäcker att de har en förrädare ibland dem.
____________________________________________________________________________

SÅKLART är boken inte i samma format som resten av böckerna, SUCK. Om det finns någon som har alla i The Mortal Instruments och The Infernal Devices i samma storlek, tell me, för jag börjar tveka på att det överhuvudtaget är möjligt.

Jag gillade ettan, Clockwork Angel, även om den inte var lika bra som TMI så gillade jag stilen (för 1800-talet är så underbart att läsa om, ta Soulless tillexempel!), och eftersom Magnus var med (förlåt för att jag tjatar om honom men det är svårt att låta bli) så ville jag gärna fortsätta att läsa. Och tvåan var bra. Riktigt bra, till och med. Fortfarande inte lika bra som TMI, fast den har jag ioförsig läst fem böcker av, och den här bara två. Om jag bara läst de två första i TMI kunde vi ha börjat snacka jämförelse, men så är inte fallet.

Det bra: Jem var med mycket mer. Och Magnus. Och en alldeles ny underbar karaktär kom med, varulven Woolsey Scott. Han påminde mig lite om Akeldama i Soulless :D
Och nu fick man äntligen se Magnus och Camille i samma scen, jag älskar den scenen. Jag kan se den framför mig.
Tillbaka till Jem. Han var med mer, och behövde inte spela den snälla gulliga Jem som gör vad man säger åt honom att göra hela tiden. Ioförsig var han inte det i Clockwork Angel heller för den delen, men det finns vissa stunder som det känns som om Will får alla rappa ironiska repliker. Och eftersom jag älskar Jem så var det underbart att se mer av honom.

Och så fick man se en liten annan sida av Will. Han har som vanligt de flesta coola replikerna men nu fick man i alla fall en bra enledning till varför han beter sig som ett svin lite då och då.
Och nu det lite mindre bra: Jag har fortfarande inget bra grepp om Mortmain. Jag vill KÄNNA skurkarna, inte bara veta att han finns där någonstans och är jättedum. Herregud, jag tjatar nästan alltid om det här när jag läst en bok. Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter. En ultimat skurk med en cool personlighet som man inte bara får se i två sekunder och sen försvinner så det enda man vet om personen är att han är superelak. Jag menar, ta Thomas i Downton Abbey, jag ÄLSKAR honom, men han är ett totalt svin, men det är en cool karaktär, helt enkelt.

Nu hoppas jag verkligen att trean kommer vara superepisk och att det kommer vara väldigt mycket fyrverkerier i slutet och verkligen WOW så hela serien lyfts upp till den mest ultimata serien någonsin. Det kanske är lite mycket att hoppas på, men något åt det hållet i alla fall. Tyvärr är jag ganska säker på att en hel del roliga karaktärer kommer dö. Den enda personen jag vet inte kommer dö är Magnus O_o Jag tror jag kommer vara nöjd på de flesta fronterna, men att den ändå kommer krossa mitt hjärta så jag gråter häcken av mig, eller något liknande. Ungefär så som jag kände när jag läste Vindens Namn. Men nu är det väl bara att vänta...

Favoritkaraktär: Magnus, ofc, och Jem. Jag gillade även Woolsey en hel del, men han var inte med så mycket, förhoppningsvis kommer han var med i Clockwork Princess mycket.
Citat:
”Reparations,” said Jem very suddenly, setting down the pen he was holding.
Will looked at him in puzzlement. ”Is this a game? We just blurt out whatever word comes next to mind? In that case mine’s ´genuphobia´ It means an unreasonably fear of knees.”


He carried a pipe in his left hand, and as he examined Will at his leisure, he exhaled sending a cloud of sweet-smelling, cough-induced smoke. "Finally broke down and admitted you're in love with me, have you?" He inquired of Will. "I do enjoy these suprise midnight declarations." He leaned against the doorway and waved a languid ringed hand. "Go along, have at it."
Övrigt: Den tredje och avslutande delen Clockwork Princess ska väl komma ut snart? Eller har den det? Nää, det skulle jag nog veta...

lördag 19 januari 2013

North and South

Av Elizabeth Gaskell
Titel: North and South
Skriven: 1855
Sidor: 403
Språk: Engelska
Förlag: Wordsworth Classics
Första meningen: "Edith!" said Margaret, gently, "Edith!"

Margaret lever ett väldigt lugnt och stillsamt liv i den lilla byn på landet som heter Helstone. Allt är idylliskt, och även om man kan bli lite trött på det, så har hon alltid sin kusin Edith i London att åka och hälsa på. Men Margaret är väldigt nöjd med sitt lilla liv på landet. Hennes mamma är inte lika förtjust, och skulle nog helst vilja flytta till en lite större stad. Men eftersom de andra i familjen älskar Helstone så har det inte blivit tal om det.
Margarets pappa är byns präst, och en dag kommer han med beskedet, totalt oväntat, att de ska flytta. Men inte till någon trevlig stad i söder. Utan till industristaden Milton, som ligger långt norrut där det varken finns några baler eller fester så långt ögat kan nå, där alla antingen är arbetare eller chef över arbetarna. Och eftersom Margarets pappa inte kan jobba som präst måste han jobba som någon slags lärare för olika privatelever, vilket ger dem betydligt mindre inkomst än innan.
Huvudindustrin i Milton är dess stora bomulls-fabriker, vilket gör flera arbetare sjuka på grund av all bomull som flyger omkring i luften. En dag möter Margaret en arbetarflicka som heter Bessy, som lider av precis den sjukdomen, som hostar hela tiden, och antagligen inte har särskilt mycket tid kvar tid att leva. De blir vänner, och Margaret möter även Bessys far, Nicholas Higgins.
Men hon möter även den bistra typen John Thornton, en av hennes fars "elever" som han brukar ha långa diskussioner med. Han är en från början rätt fattig typ som jobbat upp sig till det han är idag: En förmögen bomullsfabrik-ägare. Margaret gillar honom INTE, utan tycker däremot att han är otrevlig och självisk.
Snart inser Margaret att södern är raka motsatsen till norden. I Milton måste man arbeta för att överleva, och lägga titlarna åt sidan. Och trots Mr Thorntons otrevliga sätt och till synes hårda beteende, kan den stela masken dölja helt andra känslor....
_________________________________________________________________________________

*puh* vad svårt det är att göra en recension på den här boken, man vill inte avslöja för mycket, men man vill inte göra den för ytlig. Nåja, det får bli som det blir.
Jag orkar inte ens tänka på hur länge min syrra tjatat på att jag ska läsa den. Hon borde belöna mig genom att läsa ut TMI, precis som HON lovat D:
Jag har ju sett filmen, heh, och den tyckte jag var helt FANTASTISK. Och jag har faktiskt läst halva Hustrur och döttrar, som är av samma författare, så varken boken eller författaren var särskilt okänd för mig.

En sak som jag tycker är fantastiskt med boken är att det inte bara är ljust och hallelujah hela tiden, som de flesta andra klassiker, utan att det faktiskt handlar om en arbetarstad med många fattiga människor. I t.ex. Hustrur och döttrar, Stolthet och Fördom och Emma känns det som om det är sommar och ljust ute hela tiden (okej, nu räknar vi inte med Svindlande höjder).

Om man älskar engelsk dialekt så kommer man helt klart gilla boken. Alla arbetare som bor i Milton har världens kraftigaste Darkshire-dialekt. Det är nästan svårt att fatta vad de säger O.o Här kommer ett exempel på en typisk mening av Nicholas Higgins:

"I know naught of your ways down South. I have heerd they´re a pack of spiritless,down-trodden men;welly clemmed to death: too much dazed wi´ clemming to know they´re put upon. Now, it´s not so here. We know when we´re put opon; and we´en too much blood in us to stand it. We just tahe our hands fro´ our  looms and say,"Yo´may clem us, but yo´ll not put upon us, my masters!"And be danged to´em, they shan´t this time!"
Och det är när han pratar som tydligast. De använder väldigt mycket yo' iställey för you, men det ser väldigt roligt ut :)
Och av alla kärlekshistorier i klassiker, så är detta min favorit. Älskar Mr Thornton, mer än Margaret, som jag ändå gillar. Han är lite som Mr Darcy, fast bättre. Nåja, jag kanske borde läsa Stolthet och Fördom innan jag bestämmer mig.
Det finns väldigt många långa diskussioner, och det kan säkert ha gått en sida innan en person hunnit säga sitt. Det är därför det blir lite problematiskt om det kommer så många politiska utläggningar om de samtidigt skrivs på dialekt.

Jag gillade verkligen boken, men jag vet inte om jag är för påverkad av att jag sett filmen. Jag vet inte vad jag hade tyckt om boken om jag inte sett filmen innan. Men av de klassiker jag läst så kommer den på delad första plats, tillsammans med De Tre Musketörerna, och nu känner jag mig verkligen sugen på att läsa fler.
Ursäkta om recensionen blev lite kort eller jobbig, jag är så fruktansvärt trött O_o
Mysig bok att läsa, jag antar att det blir en hel del omläsningar. Rätt så komplicerad engelska, inte jätte, men lite åtminstone, så om ni är nybörjare på engelska, börja inte med att läsa boken. Men det är väldigt skumt att den inte blivit översatt till svenska, eller har den det? Kanske lite svårt att skriva engelsk dialekt på svenska?
Nu kom jag in på ett sidospår, förlåt. Boken är väldigt mysig, och jag gillade den verkligen, och den rekommenderas varmt om man gillar kärlekshistorier som inte BARA handlar om kärlek, och som gillar engelska klassiker. Slut.


tisdag 15 januari 2013

Ännu en tävling!

Jepp, nu är det Maddies Bokblogg som har en tävling. Man kan välja mellan att vinna två olika bokpaket, så kolla gärna in den, vet jag! Här kommer du till tävlingen!

söndag 13 januari 2013

The Hobbit


Regissör: Peter Jackson
Titel: The Hobbit: An unexpected journey
Utgiven (eller vad man nu säger): December 2012, antar jag.
Skådespelare: Richard Armitage, Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Andy Serkis
Språk: Engelska

Behöver jag ens skriva om handlingen? Jag tror de flesta vet vad den handlar om, i alla fall de som läser den här. Men, lite kortfattat:
Bilbo Baggins är en stillsam Hob som dricker sitt te och röker pipa och i princip aldrig lämnar byn, precis som alla andra hober. Tills någon knackar på och det kommer tretton dvärgar instormade, plus trollkarlen Gandalf. Helt utan att fråga länsar de hans skafferier och vill dessutom ha med honom på ett äventyr som inbrottstjuv för att ta tillbaka dvärgkungariket Erebor som tagits över av draken Smaug. Bilbos första tanke: pfft, aldrig i livet. Men efter lite eftertanke följer han med i alla fall till dvärgarnas förvåning. På det sättet börjar en fullkomligt Epic resa genom berg, skogar och underjordiska gångar. Och vad det nu var för hob som lämnade sitt hem för att åka ut på äventyr, vet vi inte, utom att han inte kommer var densamma när han kommer tillbaka. Det vill säga, om han gör det.
_____________________________________________________________________________

Jag ska säga sanningen. Jag var mer sugen på att se den här på bio än jag var när jag skulle se Hungerspelem. Förlåt mig D: Men det är något med mig och episka fantasyhistorier, jag blir euforisk bara jag hör ordet O_o
I alla fall, innan jag berättar lite mer allmänt om filmen vill jag bara gå igenom några av karaktärerna, för jag måste bara skriva lite om dem.

Bilbo Baggins (Martin Freeman)
I princip alla skådespelare som finns med i den här har jag sett i andra filmer, och Martin Freeman är inget undantag, jag har t.ex. sett tv-serien Sherlock där han är med. I alla fall, tillbaka till The Hobbit. Jag tycker Martin var grymt bra i rollen, jag kan inte komma på någon annan som skulle kunna passa bättre i rollen. Älskar hans ansiktsuttryck ;D
Och jag gillade verkligen Bilbo i den här för man märker verkligen att han förändras genom filmen. Från att vara en vanlig hob som är precis som alla andra och som aldrig skulle ge sig ut på äventyr ändras han till en helt annan person.
 


Thorin Oakenshield (Richard Armitage)
Richard Armitage :D Jag har liksom en liten svag punkt för honom ;D Gissa om jag blev glad när jag fick veta att han skulle spela Thorin. Han är en perfekt ersättare till Aragorn som den romantiserade, snygga hjälten. Och han sjöng. HAN SJÖNG.
Han ska då alltid spela såna bistra typer, exempel: North and South, Miss Marple.
Thorin är alltså dvärgarnas ledare, och dvärgprins. När Bilbo först kommer med på resan är han först väldigt skeptisk och tror att han inte kommer vara till någon nytta överhuvudtaget. Scenen när Balin berättade om det där slaget och man får se Thorin stå på en klippa och titta melankoliskt ut med vinden som blåser i håret trodde jag nästan att jag skulle börja skratta för att hon såg så typiskt vackert lidande ut, men det gjorde jag inte, för när Richard Armitage spelar honom så ser det bara naturligt och gripande ut. Fast lite skoj var det XP


Gollum (Andy Serkis)
Okej, om det var någon som var fullkomligt fenomenal i filmen, så var det nog Andy Serkis som Gollum. Bästa scenen i boken var när Bilbo och Gollum var i grottan och gissade gåtor. Jag älskar när har sina inre dialoger mellan Gollum och Smeagol. Andy Serkis har en sån perfekt röst för rollen och man verkligen att han satsade på sin karaktär. Om man jämför med Sagan om Ringen så är den här mycket mer Gollums berättelse, han har fler scener (i alla fall en väldigt lång scen) och många fler roliga repliker. Okej, han är med rätt så mycket i Sagan om Ringen, men i den här är han oslagbar.


Radagast (Sylvester McCoy)
Jag måste bara skriva om Radagast. Han ska ju egentligen inte vara med i filmen, men han var så underbar. Hur kan man INTE älska någon som har ett fågelbo i håret och som har en släde som dras av kaniner? Och som nästan offrar livet för en igelkott (Radagast: SEBASTIAN! D:). Gandalf berättar ju att det finns fem trollkarlar. Två blåa, en vit (Saruman), en grå (Gandalf) och en brun (Radagast). Det är väldigt intressant att de har olika färger (fast det är lite mysko att Gandalf inte kommer ihåg de blåas namn, om de bara finns fem trollkarlar borde det ju inte vara så svårt att komma ihåg vad de heter...). Och Radagast är en sån gullig trollkarl, och ser helt sjabbig ut bredvid Gandalf (som i sin tur ser ganska sjabbig ut jämfört med Saruman) och har dessutom en sån gullig mössa ;D.

Dvärgarna (trodde ni att jag skulle skriva alla skådespelare, pfft, de är ju faktiskt rätt så många. Okej då, det står på bilden)
Jag skriver om resten om dvärgarna som en enhet, det blir för mycket om jag tar en dvärg i taget, suck. Jag vet inte om man ser vad det står så mycket, men man får gissa lite, kul va?
Åh, dvärgarna är så fina ^^ Med sina skägg och yxor. Jag älskade deras entrée i boken, och den var precis lika bra i filmen. Älskar Bilbos förvirrade uttryck när alla bara ploppar in en efter en.
Men var det bara jag som märkte att det fanns två dvärgar som varken fick konstiga skägg, näsor, hakor, eller annat? Thorin och Kili (Okej, Fili var inte heller särskilt ändrad, men i alla fall). Thorin ska ju vara som Aragorn ersättare, och då skulle det bara se konstigt ut om han hade en gigantisk rund näsa eller något sånt. Och Kili...? De behövde väl lite snygga unga killar för att piffa uppberättelsen, aja. Eftersom Aidan Turner, som spelar Kili, ska spela Luke i City of Bones, så förlåter jag honom XP.
Fast det känns lite synd att deras motiv till hela uppdraget inte är precis så hjältemodigt man kunde hoppats. Det enda de vill ha är guld, guld och guld. De är ju därför de ger sig ut på det där äventyret, och visst, det kan verka väldigt hjältemodigt med att de ska tillbaka deras kungadöme och döda draken som dödat så många människor, det tycker jag också, men ändå.


Och egentligen så är det en ganska grabbig berättelse, i alla fall om man ser det ur karaktärernas perspektiv. Inte EN ENDA kvinna i hela fördömda boken. Visst, de tog med lilla Galadriel för att piffa upp det hela, men hon ska inte ens vara med överhuvudtaget. Appropå Galadriel, varför har de tagit med personer som inte ska vara med? Jag tror inte heller Radagast skulle vara med, jag har för mig att han bara skulle nämnas. Och Galadriel ska inte heller vara med.
Och Legolas? LEGOLAS? Why? Jag fattar inte hur de ska lyckas få in honom.
Bara skojar, jag tror jag vet. De kommer ju till skogsalverna, alltså till Legolas farsa, och då om någonstans så måste ju han komma med då.
Gud vad jag längtar till den scenen XP Men jag får väl vänta till nästa december, snyft.
Men, det är helt otroliga miljövidder. Så himla coola miljöer, och så himla vackert. Scenen med stenjättarna var ju helt otrolig.
Och, fast ni kanske tycker jag låter skeptisk, så älskade jag filmen. Den var precis lika bra som Sagan om Ringen. Och jag blev bara så glad när Frodo kom med i början :D Och trots att den här filmen var fantastisk, så tror jag den andra filmen kommer vara den bästa. Jag längtar efter att se Mikael Persbrandt.
Och jag vet att flera har tyckt att fighterna har varit alldeles för röriga och utdragna. Okej, de var rätt så långa, men inte så överdrivet långa. Och en sak jag blev imponerad var över hur lite jag blev snurrig av vinklarna, etc. Jag blev, konstigt nog, inte ett dugg snurrig eller illamående av fightscenerna. Men det kanske bara var jag, eller för att jag såg den utan 3D eller 48fps eller för att det var en ganska liten bio.
(SPOILER FÖR DE SOM INTE LÄST HELA BILBO!)
Och så en sista sak. Är det bara jag som nästan kan börja gråta när jag tänker på hur det kommer sluta? Jag menar, Thorin, Kili och Fili kommer dö...mina favoritdvärgar...Och Bilbo som blir helt korrumperad av ringen att han nästan blir galen, när han är så rolig och bekymmerslös i filmen. Kolla på hur han är i Sagan om Ringen-filmerna! Det känns bara hemskt.
(SLUT PÅ SPOILER)
Och så den absoluta sista saken. Det var ett väldigt effektfullt slut. Jag visste att det skulle bli ungefär så som de blev, väldigt coolt, säger jag bara, jag kan inte vänta tills nästa december!
Hejdå.
SLUT

fredag 11 januari 2013

Låter det bra?

Jo, jag kom precis på en sak. Jag har sett EN MASSA filmer. Ni ANAR inte ens. Jag har ju ingen TV (tråkigt, vad ska jag med den till) (alltså jag HAR ju en apparat, men inga kanaler eller sånt) så då fördriver man sin tid genom att se filmer. Och eftersom jag sett rätt så många filmer av alla slags slag, så tänkte jag att jag skulle recensera någon lite då och då, blir det bra? Lite filmtips, typ. Jag måste dessutom ändå skriva en recension på The Hobbit (ehe...var det så länge sen jag såg den? Några veckor säger du? Pfft, jag är aldrig försenad, det vet du) så då kan jag ändå hålla i vanan. Det kommer inte bli SÅ mycket recensioner på filmer, inte så att jag byter namn på bloggen till något skumt som Bok och filmrecensioner AB, eller något liknande. Och då blir det inte bara filmer på böcker, men antagligen en hel del.
Vad tycker ni om det då?

tisdag 8 januari 2013

Vindens namn

Av Patrick Rothfuss
Titel: Vindens namn
Serie: Berättelsen om kungadråparen
Del: 1
Utgiven: 2007
Sidor: 391
Språk: Svenska
Förlag: Ponto Pocket
Första meningen: Det var kväll igen.

Han har många namn. Några av dem är Maedre, Dulator och Shadicar. Han har kallats Kvothe den blodlöse, Kvothe den lärde och Kvothe kungadråpare. Men hans namn är egentligen bara Kvothe. Mannen, myten, legenden. Personen som sparkades ut ur Universitetet när han knappt var lika gammal som de som brukar komma in. Personen som alla känner till, och som alla vet är död som en sten.
Men vad de inte vet att han är livs levande och äger en liten krog mitt ute i ingenstans, där han kallar sig Kote. Ingen vet ju egentligen hur han ser ut, så han lever tyst med sin lärling Bast, som är den enda som vet om hans identitet.
Tills Krönikören kommer. Han samlar alla möjliga historier, och har äntligen lyckats hitta Kvothe. Och tänker inte ge sig förrän han har hans historia i gott förvar.
Kvothe går med på att ge honom tre dagar. Varken mer eller mindre. De flesta brukar för det mesta bara behöva en timme, men Kvothes historia är inte som alla andra.
Han berättar om sin lyckliga barndom med sina föräldrar, när han bodde med ett teatersällskap, och där han mötte Abenthy, som lärde honom sympateti och andra grejer. Men vars barndom snabbt tog slut när teatersällskapet överfalls av de fruktansvärda chandrierna och bara lämnade honom kvar. Han berättar om när han tvingades överleva på Tarbeans gator och fick tigga, svälta och stjäla för att överleva. Och när han kom in på Universitetet när han egentligen borde ha flera år kvar innan han skulle kunna komma in. Allt för att söka så mycket information om de som mördat hans föräldrar som möjligt så han äntligen ska kunna få sin hämnd.
___________________________________________________________________________
Jag skulle vilja säga att jag trodde att boken skulle vara sådär, men när jag läste boken så blev jag bara WOW, vad bra den är, men så var den inte. Jag visste redan att den skulle vara bra.
Missförstå mig inte, jag visste att den skulle vara bra, men inte så makalöst freakin' awesome AMAZING som den faktiskt var! (det finns ina bra svenska ord, tyvärr)

Nu ska jag förklara. Min syrra älskade den, och jag ville verkligen läsa den, men jag var fortfarande lite skeptiskt. Eftersom Kvothe berättar alltihop trodde jag att det skulle vara jobbigt eftersom man då vet hur det slutar, alltså att han är i det stånd han är i "nutiden". Jag trodde bara att den skulle krossa mitt hjärta om han får vänner och någon han älskar, när det ändå slutar med att han sitter där helt ensam på sin krog med bara Bast som sällskap.

Visst har man en liten melankolisk känsla när man läser den, men det är en del av upplevelsen. Hans berättarröst är helt otrolig. Jag har aldrig älskat en berättarröst som när jag läst den här boken. Han är sådär bittert medveten om vad han förlorat och upplevt, i vissa fall skulle jag tycka han var lite melodramatisk, men hans berättarröst låter fruktansvärt levande och äkta, och utelämnar inte något, utan berättar sanningen om hur det faktiskt var. Och jag gillar idén att varje bok är för varje dag som han berättar.
Och det är fantastiskt hur Rothfuss byter mellan berättelsen och nutiden. Han byter inte så ofta så man tappar helt stinget på att läsa berättelsen för att han drar en tillbaka till verkligheten hela tiden, men så att man förstår att livet där går vidare. Det är vid de tillfällena jag blir lite melankolisk.

Jag fattar inte varför Sverige alltid delar upp episka fantasyberättelser i två delar, är det för att de tror att ingen vill läse dem om de är för tjocka?
Magifenomenet är också unikt. Istället för lite vift på trollstavar så verkar det mer verklighetstroligt. Riktig fysik och komplicerade grejer.
Det var inte tråkigt en enda gång. Nu kanske ni fått uppfattningen av att det är en väldigt dyster bok, men då har ni fel. Den var rolig flera gånger (appropå det, hoppas Elodin kommer med mer, han är helt oslagbar, säger jag bara) och framkallar alla känslor ungefär samtidigt. Fast jag misstänker fortfarande att den kommer krossa mitt hjärta på ett eller annat sätt.

Och Kvothe är inte helt perfekt, om ni trodde det. Nåja, i mina ögon, men det är bland annat för att han gör fel ibland. Eftersom han är så fruktansvärt smart så tänkte jag att det vore lite tråkigt om han alltid är den smarta och intelligenta som gör rätt hela tiden. Men när han kommer till Universitetet så kommer det folk som är (hur säger man "far more superior" på svenska D:) ja, mycket smartare än honom. Ni som älskar fantasy MÅSTE läsa den här (nej mina vänner, det är inget tillbedjande, detta är ett hot, om ni inte gör det...), den ligger på samma nivå som Game of Thrones, fast på ett helt annat sätt, de är ju helt olika. Detta var total. Kärlek. Vid. Första. Ögonkastet. Om ni inte gillade recensionen så borde ni i alla fall ge boken en stor chans, den förtjänar det absolut. Om jag hade gett betyg hade den helt klart fått 11/10.
Bara läs boken. Slut.

Favoritkaraktär: Kvothe, helt klart.
Citat:
Medan jag låg där och räknade mina välsignelser och mina knäckta revben steg Elodin in i mitt synfält.
Han tittade ner på mig. "Gratulerar", sade han. "Det där var det dummaste jag någonsin sett." Hans ansiktsuttryck var en blandning av vördnad och klentro. "Någonsin."

Krönikörens panna rynkades. "Exakt vad menar ni?"
Kvothe satt tyst en lång stund och tittade ned på sina händer. "Vet ni hur många gånger jag har fått stryk i livet?"
Krönikören skakade på huvudet.
Kvothe tittade upp, flinade och ryckte nonchalant på axlarna. "Det gör inte jag heller. Man skulle ju tro att sådant ska fastna i ens minne. Man skulle ju tro att jag minns hur många ben jag brutit. Man skulle ju tro att jag kunde komma ihåg stygnen och bandagen." Han skakade på huvudet. "Det gör jag inte. Jag kommer ihåg den där lilla pojken som grät i mörkret. Klart som en klockas klang efter alla dessa år."
Krönikören rynkade pannan. "Ni sade ju själv att det inte fanns någonting ni kunde ha gjort."
"Det fanns det", sade Kvothe allvarligt, "och det gjorde jag inte. Jag valde och jag ångrar det än idag. Ben läker. Ånger bär man med sig för evigt."

Övrigt: Hittils finns det fyra böcker i serien (svenskt sätt åsido), Vindens namn del 2 och En vis mans fruktan del 1 och 2. Den sista boken har inte kommit ut, och jag misstänker att det kommer dröja ett tag, det tog visst väldigt lång tid att skriva den.

fredag 4 januari 2013

Två flugor i en smäll, huh?

 


Jepp, idag avklarade jag den dagliga motioneringen med en tur till Gripholms slott. Vi tog dessutom en liten tur i den PYTTELILLA byn (borde inte ens få kallas by, snarare stor hussamling), och vad hittade vi där? Jo, en bokhandel. Och vi var såklart TVUNGNA att gå in och reka lite. Först trodde jag att det bara skulle vara tråkiga böcker, det verkade varar en väldigt liten butik, och små byar brukar det inte finnas så många nya böcker (jag har säkert fel, men det har varit så i de byar jag varit i O.o). Men vad fick man se? Jo, en hel del böcker som jag till och med ville ha! Jag skulle egentligen inte köpa något, men jag kunde inte låta blir, så detta köpte jag:

 
Två flugor i en smäll? Jag har hört VÄLDIGT mycket gott om Divergent, som ska vara superbra, och när den fanns i en box tillsammans med tvåan, hur kunde jag låta bli? Dessutom fanns det en liten supertunn extrabok med lite extramaterial, gud vad roligt :D Det ska verkligen bli roligt att läsa dem, bara de är så bra som det sägs...

Mothstorm

Det blir en kort recension, för jag har middag att göra, och ett annat inlägg att planera, så den får helt enkelt bli lite kort.
Av Philip Reeve
Titel: Mothstorm
Språk: Engelska
Serie: Har inget speciellt namn
Del: 3
Utgiven: 2008
Sidor: 386
Förlag: Bloomsbury
Första Meningen: "Dunderhead!"

SPOILER för de som inte läst Larklight och Starcross

Art och Myrtle Mumby är mitt uppe i julpyntandet när Jack Havocks skepp Sophronia kommer ditflygande. Och när senare ett annat skepp från Brittiska inmperiet kommer med ett rop på hjälp så förstår Art att semestern är över. En läskig svart prick syns på en radar, och den bara växer. Eller så kommer den närmare.
Det visar sig att en forskare gav sig ut för ett tag sen med sin dotter till planeten alldeles bredvid den mystiska rymdpunkten, och de har inte hörts till sen dess. Det enda man fått tag på är ett rop på hjälp. "Great danger...Imperative that-", vilket inte precis hjälper dem. Men i förhoppningen att hinna hem innan julafton åker hela familjen Mumby med för att inspektera den mystiska klumpen och se om de kan hitta forskaren som gått i vilse. Men allt blir inte riktigt som de tänkt sig. När de tillslut kommer till planeten Georgium Sidus där forskaren och hans dotter ska vara, så blir de anfallna. Av gigantiska malar med mystiska rustningsklädda flygare på. Skeppet går i bitar, och det är knappt alla hinner ner i livbåtarna. Men Art råkar av misstag hamna i fel livbåt, istället för att hamna med sin familj hamnar han med paret Burton och en skeppspojke, och de störtar ner mot planeten. Där hamnar han bland en massa gigantiska salladsblad, och blir dessutom anfallen av giftiga pilar, men han hinner fly, men tyvärr inte de andra.
Resten av familjen hade inte lika stor tur. De blir tillfångatagna på en gång och möter den onda mothmakern, som planerar att ta över världen med hjälp av sina soldater och malar. Och som vanligt faller det på familjen Mumbys lott att rädda världen och hela universum undan ondskan och galenskapen. Men fienden är starkare än de tror, kanske till och med starkare än dem själva? Det enda de vet är att om de inte lyckas så kommer världen i princip gå under, flera ljusår från att någon någonsin skulle kunna räddas.
_____________________________________________________________________________
Eftersom detta är en så kallad kortis-recension så kommer jag inte skriva så mycket.
Jag är verkligen förvånad hur varje bok bara blir bättre och bättre i serien. Det var en cool skurk i den här, så det blev lite mera motstånd i det hela. Mothmakern ensam vore ju svår att slå, men nu har hon dessutom en hel armé. Och det är så typiskt Philip Reeve, känns det som, som att komma upp med gigantiska malar.
Nu när man vet om mammans sanna natur så är det väldigt intressant att få veta mer om hennes sort. Man fick ingen vidare information i de tidigare böckerna, så när man fick se alla former hon någonsin tagit så var de på tiden. Men jag antar att det är vissa grejer som man inte vill avslöja förrän i slutet.

Art och Myrtle skiljs ju åt i början av boken, så man får se ur bådas perspektiv. och det är ju så roligt när Myrtle försöker vara författare, och speciellt Arts små noter i marginalen. De är såna underbara karaktärer, Art är så...pojk-aktig, och Myrtle är så flick-aktig. Hon kommer alltid med påpekningar om artighet och uppfostran, och känns lite som en skolfröken, men det är väldigt roligt. Boken är lättläst, och bilderna är makalösa, utan dem vore inte boken lika bra. De är otroligt detaljerade och fantastiska, speciellt eftersom det är såna konstiga bilder, på olika slags rymdvarelser och rymdskepp och annat rymdiskt. Det hade ju inte varit likaintressant om det hade varit bilder på granar och älgar, eller hur?

Perfekt underhållning, passar att läsa vid alla tillfällen, och alla borde ha ett exemplar hemma bara för den hysteriskt roliga brittiska patriotiska andan som hålls kvar i hela boken, även om det är lite konstigt att det bara verkar vara engelsmän i rymden, var tog vi svennar vägen då? Blev säkert åksjuka halvvägs till månen och vände om och åt köttbullar, antar jag, så typisk Sverige..

Favoritkaraktär: Alla, i princip. Inte de jobbiga inräknade, utan de roliga.
Citat: Snälla förstå mig, det fanns jättemånga bra citat för boken var hilarious, men jag glömde skriva ner sidnumrena, och nu har jag glömt dem, och...så är det, helt enkelt O.o
Övrigt: Sista boken i serien (tror jag O_o), illustrationerna är gjorda av den (magnifika) David Wyatt, utan honom vore boken inte detsamma!