söndag 13 januari 2013

The Hobbit


Regissör: Peter Jackson
Titel: The Hobbit: An unexpected journey
Utgiven (eller vad man nu säger): December 2012, antar jag.
Skådespelare: Richard Armitage, Ian McKellen, Martin Freeman, Cate Blanchett, Andy Serkis
Språk: Engelska

Behöver jag ens skriva om handlingen? Jag tror de flesta vet vad den handlar om, i alla fall de som läser den här. Men, lite kortfattat:
Bilbo Baggins är en stillsam Hob som dricker sitt te och röker pipa och i princip aldrig lämnar byn, precis som alla andra hober. Tills någon knackar på och det kommer tretton dvärgar instormade, plus trollkarlen Gandalf. Helt utan att fråga länsar de hans skafferier och vill dessutom ha med honom på ett äventyr som inbrottstjuv för att ta tillbaka dvärgkungariket Erebor som tagits över av draken Smaug. Bilbos första tanke: pfft, aldrig i livet. Men efter lite eftertanke följer han med i alla fall till dvärgarnas förvåning. På det sättet börjar en fullkomligt Epic resa genom berg, skogar och underjordiska gångar. Och vad det nu var för hob som lämnade sitt hem för att åka ut på äventyr, vet vi inte, utom att han inte kommer var densamma när han kommer tillbaka. Det vill säga, om han gör det.
_____________________________________________________________________________

Jag ska säga sanningen. Jag var mer sugen på att se den här på bio än jag var när jag skulle se Hungerspelem. Förlåt mig D: Men det är något med mig och episka fantasyhistorier, jag blir euforisk bara jag hör ordet O_o
I alla fall, innan jag berättar lite mer allmänt om filmen vill jag bara gå igenom några av karaktärerna, för jag måste bara skriva lite om dem.

Bilbo Baggins (Martin Freeman)
I princip alla skådespelare som finns med i den här har jag sett i andra filmer, och Martin Freeman är inget undantag, jag har t.ex. sett tv-serien Sherlock där han är med. I alla fall, tillbaka till The Hobbit. Jag tycker Martin var grymt bra i rollen, jag kan inte komma på någon annan som skulle kunna passa bättre i rollen. Älskar hans ansiktsuttryck ;D
Och jag gillade verkligen Bilbo i den här för man märker verkligen att han förändras genom filmen. Från att vara en vanlig hob som är precis som alla andra och som aldrig skulle ge sig ut på äventyr ändras han till en helt annan person.
 


Thorin Oakenshield (Richard Armitage)
Richard Armitage :D Jag har liksom en liten svag punkt för honom ;D Gissa om jag blev glad när jag fick veta att han skulle spela Thorin. Han är en perfekt ersättare till Aragorn som den romantiserade, snygga hjälten. Och han sjöng. HAN SJÖNG.
Han ska då alltid spela såna bistra typer, exempel: North and South, Miss Marple.
Thorin är alltså dvärgarnas ledare, och dvärgprins. När Bilbo först kommer med på resan är han först väldigt skeptisk och tror att han inte kommer vara till någon nytta överhuvudtaget. Scenen när Balin berättade om det där slaget och man får se Thorin stå på en klippa och titta melankoliskt ut med vinden som blåser i håret trodde jag nästan att jag skulle börja skratta för att hon såg så typiskt vackert lidande ut, men det gjorde jag inte, för när Richard Armitage spelar honom så ser det bara naturligt och gripande ut. Fast lite skoj var det XP


Gollum (Andy Serkis)
Okej, om det var någon som var fullkomligt fenomenal i filmen, så var det nog Andy Serkis som Gollum. Bästa scenen i boken var när Bilbo och Gollum var i grottan och gissade gåtor. Jag älskar när har sina inre dialoger mellan Gollum och Smeagol. Andy Serkis har en sån perfekt röst för rollen och man verkligen att han satsade på sin karaktär. Om man jämför med Sagan om Ringen så är den här mycket mer Gollums berättelse, han har fler scener (i alla fall en väldigt lång scen) och många fler roliga repliker. Okej, han är med rätt så mycket i Sagan om Ringen, men i den här är han oslagbar.


Radagast (Sylvester McCoy)
Jag måste bara skriva om Radagast. Han ska ju egentligen inte vara med i filmen, men han var så underbar. Hur kan man INTE älska någon som har ett fågelbo i håret och som har en släde som dras av kaniner? Och som nästan offrar livet för en igelkott (Radagast: SEBASTIAN! D:). Gandalf berättar ju att det finns fem trollkarlar. Två blåa, en vit (Saruman), en grå (Gandalf) och en brun (Radagast). Det är väldigt intressant att de har olika färger (fast det är lite mysko att Gandalf inte kommer ihåg de blåas namn, om de bara finns fem trollkarlar borde det ju inte vara så svårt att komma ihåg vad de heter...). Och Radagast är en sån gullig trollkarl, och ser helt sjabbig ut bredvid Gandalf (som i sin tur ser ganska sjabbig ut jämfört med Saruman) och har dessutom en sån gullig mössa ;D.

Dvärgarna (trodde ni att jag skulle skriva alla skådespelare, pfft, de är ju faktiskt rätt så många. Okej då, det står på bilden)
Jag skriver om resten om dvärgarna som en enhet, det blir för mycket om jag tar en dvärg i taget, suck. Jag vet inte om man ser vad det står så mycket, men man får gissa lite, kul va?
Åh, dvärgarna är så fina ^^ Med sina skägg och yxor. Jag älskade deras entrée i boken, och den var precis lika bra i filmen. Älskar Bilbos förvirrade uttryck när alla bara ploppar in en efter en.
Men var det bara jag som märkte att det fanns två dvärgar som varken fick konstiga skägg, näsor, hakor, eller annat? Thorin och Kili (Okej, Fili var inte heller särskilt ändrad, men i alla fall). Thorin ska ju vara som Aragorn ersättare, och då skulle det bara se konstigt ut om han hade en gigantisk rund näsa eller något sånt. Och Kili...? De behövde väl lite snygga unga killar för att piffa uppberättelsen, aja. Eftersom Aidan Turner, som spelar Kili, ska spela Luke i City of Bones, så förlåter jag honom XP.
Fast det känns lite synd att deras motiv till hela uppdraget inte är precis så hjältemodigt man kunde hoppats. Det enda de vill ha är guld, guld och guld. De är ju därför de ger sig ut på det där äventyret, och visst, det kan verka väldigt hjältemodigt med att de ska tillbaka deras kungadöme och döda draken som dödat så många människor, det tycker jag också, men ändå.


Och egentligen så är det en ganska grabbig berättelse, i alla fall om man ser det ur karaktärernas perspektiv. Inte EN ENDA kvinna i hela fördömda boken. Visst, de tog med lilla Galadriel för att piffa upp det hela, men hon ska inte ens vara med överhuvudtaget. Appropå Galadriel, varför har de tagit med personer som inte ska vara med? Jag tror inte heller Radagast skulle vara med, jag har för mig att han bara skulle nämnas. Och Galadriel ska inte heller vara med.
Och Legolas? LEGOLAS? Why? Jag fattar inte hur de ska lyckas få in honom.
Bara skojar, jag tror jag vet. De kommer ju till skogsalverna, alltså till Legolas farsa, och då om någonstans så måste ju han komma med då.
Gud vad jag längtar till den scenen XP Men jag får väl vänta till nästa december, snyft.
Men, det är helt otroliga miljövidder. Så himla coola miljöer, och så himla vackert. Scenen med stenjättarna var ju helt otrolig.
Och, fast ni kanske tycker jag låter skeptisk, så älskade jag filmen. Den var precis lika bra som Sagan om Ringen. Och jag blev bara så glad när Frodo kom med i början :D Och trots att den här filmen var fantastisk, så tror jag den andra filmen kommer vara den bästa. Jag längtar efter att se Mikael Persbrandt.
Och jag vet att flera har tyckt att fighterna har varit alldeles för röriga och utdragna. Okej, de var rätt så långa, men inte så överdrivet långa. Och en sak jag blev imponerad var över hur lite jag blev snurrig av vinklarna, etc. Jag blev, konstigt nog, inte ett dugg snurrig eller illamående av fightscenerna. Men det kanske bara var jag, eller för att jag såg den utan 3D eller 48fps eller för att det var en ganska liten bio.
(SPOILER FÖR DE SOM INTE LÄST HELA BILBO!)
Och så en sista sak. Är det bara jag som nästan kan börja gråta när jag tänker på hur det kommer sluta? Jag menar, Thorin, Kili och Fili kommer dö...mina favoritdvärgar...Och Bilbo som blir helt korrumperad av ringen att han nästan blir galen, när han är så rolig och bekymmerslös i filmen. Kolla på hur han är i Sagan om Ringen-filmerna! Det känns bara hemskt.
(SLUT PÅ SPOILER)
Och så den absoluta sista saken. Det var ett väldigt effektfullt slut. Jag visste att det skulle bli ungefär så som de blev, väldigt coolt, säger jag bara, jag kan inte vänta tills nästa december!
Hejdå.
SLUT

5 kommentarer:

 1. Älskade Hobbit (såklart) men blev liiite besviken eftersom BÅDA Benedict Cumberbatchs roller syntes (Nekromantikern och Smaug) men INGEN av dem sa ett enda ord TT__TT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt klart med ! (jag visste att det var något jag glömde nämna!) Och jag som älskar Benedict Cumberland D: Och om han ändå har TVÅ roller borde han åtminstone för säga någonting i första filmen! Nåja, han måste ju säga något i tvåan, eller? D:

   Radera
 2. Hobbit- filmen är mixad med Silmarillion så det är därför så mycket är tillagt ^^

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha, tänkte nästan det, för när vi såg filmen så sa min syrra efteråt (hon har läst Silmarillion) att det inte skulle vara med men att det var med i Silmarillion, så that's make sense, tack ^^

   Radera
 3. Har sett filmen, tycker att den var ganska bra! Jag har inte läst boken men funderar på att kanske göra det. ;)

  SvaraRadera