fredag 25 januari 2013

Clockwork Prince

Av Cassandra Clare
Titel: Clockwork Prince
Serie: The Infernal Devices
Del: 2
Sidor: 495
Utgiven: 2011
Förlag: Walker Books

Första meningen: The fog was thick, muffling sound and sight.

Spoilervarning för de som inte läst Clockwork Angel!

Mortmain är fortfarande lös, men ingen har någon aning om var han är. Tillsammans med sin armé av maskindrivna människo-prototyper är han rent livsfarlig och måste stoppas. Tessas bror Nate finns säkert också i faggorna sen han anslutit sig till Mortmain.
Inte nog med det så är det dessutom rätt så stor chans att Charlotte förlorar hela Institutet. Andra Shadowhunters, speciellt familjen Lightwood, tar chansen när de står på ruinens brant att anklaga dem för vårdslöshet och annat. På det sättet får de en deadline. De måste hitta Mortmain inom två veckor annars så går Institutet till familjen Lightwood.
Men varje spår de följer leder någon annanstans, och Mortmain är i princip omöjlig att hitta. Dessutom måste Tessa och Sophie dras med Lightwoods söner, Gabriel och Gideon, som ska lära dem att slåss och försvara sig.
Tessa känner sig dessutom plötsligt mer dragen åt den dödsdömde Jem, men hennes känslor för Will går fortfarande inte att bortses ifrån. Trots alla hans förolämpningar och jag-hatar-världen-attityd så tror ändå Tessa att det finns ett hjärta där bakom. Men Wills värld håller nästan på att bryta ihop. Den vägg som han så länge kämpat för att bevara är på väg ner. Och det hela blir inte bättre av att de upptäcker att de har en förrädare ibland dem.
____________________________________________________________________________

SÅKLART är boken inte i samma format som resten av böckerna, SUCK. Om det finns någon som har alla i The Mortal Instruments och The Infernal Devices i samma storlek, tell me, för jag börjar tveka på att det överhuvudtaget är möjligt.

Jag gillade ettan, Clockwork Angel, även om den inte var lika bra som TMI så gillade jag stilen (för 1800-talet är så underbart att läsa om, ta Soulless tillexempel!), och eftersom Magnus var med (förlåt för att jag tjatar om honom men det är svårt att låta bli) så ville jag gärna fortsätta att läsa. Och tvåan var bra. Riktigt bra, till och med. Fortfarande inte lika bra som TMI, fast den har jag ioförsig läst fem böcker av, och den här bara två. Om jag bara läst de två första i TMI kunde vi ha börjat snacka jämförelse, men så är inte fallet.

Det bra: Jem var med mycket mer. Och Magnus. Och en alldeles ny underbar karaktär kom med, varulven Woolsey Scott. Han påminde mig lite om Akeldama i Soulless :D
Och nu fick man äntligen se Magnus och Camille i samma scen, jag älskar den scenen. Jag kan se den framför mig.
Tillbaka till Jem. Han var med mer, och behövde inte spela den snälla gulliga Jem som gör vad man säger åt honom att göra hela tiden. Ioförsig var han inte det i Clockwork Angel heller för den delen, men det finns vissa stunder som det känns som om Will får alla rappa ironiska repliker. Och eftersom jag älskar Jem så var det underbart att se mer av honom.

Och så fick man se en liten annan sida av Will. Han har som vanligt de flesta coola replikerna men nu fick man i alla fall en bra enledning till varför han beter sig som ett svin lite då och då.
Och nu det lite mindre bra: Jag har fortfarande inget bra grepp om Mortmain. Jag vill KÄNNA skurkarna, inte bara veta att han finns där någonstans och är jättedum. Herregud, jag tjatar nästan alltid om det här när jag läst en bok. Jag vet inte riktigt vad jag är ute efter. En ultimat skurk med en cool personlighet som man inte bara får se i två sekunder och sen försvinner så det enda man vet om personen är att han är superelak. Jag menar, ta Thomas i Downton Abbey, jag ÄLSKAR honom, men han är ett totalt svin, men det är en cool karaktär, helt enkelt.

Nu hoppas jag verkligen att trean kommer vara superepisk och att det kommer vara väldigt mycket fyrverkerier i slutet och verkligen WOW så hela serien lyfts upp till den mest ultimata serien någonsin. Det kanske är lite mycket att hoppas på, men något åt det hållet i alla fall. Tyvärr är jag ganska säker på att en hel del roliga karaktärer kommer dö. Den enda personen jag vet inte kommer dö är Magnus O_o Jag tror jag kommer vara nöjd på de flesta fronterna, men att den ändå kommer krossa mitt hjärta så jag gråter häcken av mig, eller något liknande. Ungefär så som jag kände när jag läste Vindens Namn. Men nu är det väl bara att vänta...

Favoritkaraktär: Magnus, ofc, och Jem. Jag gillade även Woolsey en hel del, men han var inte med så mycket, förhoppningsvis kommer han var med i Clockwork Princess mycket.
Citat:
”Reparations,” said Jem very suddenly, setting down the pen he was holding.
Will looked at him in puzzlement. ”Is this a game? We just blurt out whatever word comes next to mind? In that case mine’s ´genuphobia´ It means an unreasonably fear of knees.”


He carried a pipe in his left hand, and as he examined Will at his leisure, he exhaled sending a cloud of sweet-smelling, cough-induced smoke. "Finally broke down and admitted you're in love with me, have you?" He inquired of Will. "I do enjoy these suprise midnight declarations." He leaned against the doorway and waved a languid ringed hand. "Go along, have at it."
Övrigt: Den tredje och avslutande delen Clockwork Princess ska väl komma ut snart? Eller har den det? Nää, det skulle jag nog veta...

4 kommentarer:

 1. Åh, jag vill så gärna läsa de här böckerna! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, du MÅSTE, de är så bra :D

   Radera
 2. jag väntar så på sista delen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag med! Hoppas den verkligen är bra...annars blir jag nog ledsen O_o

   Radera