söndag 29 april 2012

North and South!

Hejhej, här kommer lite reklam till en jättebra filmatisering av Elizabeth Gaskells roman North and South. Jag gillar den för att allting inte är så sockersött som i Jane Austen och andra böcker av Elizabeth, för där är allting så ljust som om allting badar i guld, men i den så är det en lite mer mörk miljö. Se den!
Jag vet, allt går ganska fort i videon, så det är lätt att man inte fattar vad det handlar om, men jag kan förklara lite: Det handlar om Margaret, som är en del av övre medelklassen, har jag för mig, och lever ett fint och ljust liv, tills hennes pappa bestämmer sig för att flytta familjen till en industristad långt borta, egentligen på grund av att pappan bara känner för det. Stadens bomullsfabrik är huvudfästet i staden, och den drivs av en man vid namn John Thornton. I bomullsfabriken jobbar säkert en fjärdedel av alla människor i staden, och luften i fabriken är farlig att andas. John Thornton driver fabriken med järnhand och är väldigt hård mot alla i fabriken, som knappt kan försörja sig själva, och de flesta har sju barn hemma hos sig.
Margaret blir vän med en av arbetarna hos Thornton, Bessy Higgins, och lite senare också med Bessys pappa, Nicolas, som håller på att bygga upp en motståndsrörelse mot alla fabriksägare, som Thornton. Samtidigt blir John Thornton ofrivilligt förälskad i Margaret...
Åhh, jag älskar verkligen karaktärerna i filmen, och vi ska beställa boken. Skådespelarna är perfekta, och vem spelar Nicolas Higgins om inte självaste Mr Godheten-personifierad själv! Brendan Coyle, Yey!
Hoppas ni ser filmen, och ännu hellre läser boken först (så som jag inte gjorde...)
Dessutom är deras musik så underbart vacker! Det är inte den i trailern, få se om jag lyckas hitta melodin på youtube...

UPPDATERING: Hittade musiken! Musiken finns här!! Hur bra som helst!!!! Blunda och lyssna till den, och bli hänförd! Jag kan börja nynna på den när som helst!

3 kommentarer:

  1. Svar: okej jag glömde bort att man inte fick klaga på barnsrättigheter ;P och det där med tekoppen det var det första jag kom på, jag håller med det var nog rätt konstigt;P det skulle nog vara lite komiskt om det stod att jag kokades ihjäl i en tekopp!;) hehe

    SvaraRadera
  2. Jag ska beställa filmen och boken hoppas jag!!!!

    SvaraRadera
  3. Jag blev väldigt förvånad att se det här inlägget! Det är alltid lika roligt att se andra göra "reklam" för tv-serien (och indirekt boken), särskilt som jag gjort det själv ett antal gånger. Min syster tipsade mig om tv-serien och lånade ut sin box till mig för ungefär ett år sedan och jag föll som en fura! Såg om på miniserien kanske 3-4 gånger på två veckor och beställde hem den själv efter ett tag. Köpte boken därefter och läste den förra hösten. Blev helt klart inte besviken på boken, men den kan emellanåt vara rätt trög att läsa (enligt mig mycket på grund av de religiösa inslagen och språkskiftet med franska (och även tyska - som jag dock förstod) - allt i samspel med den lite mer ålderliga engelskan). Nåja. Hoppas att boken faller dig i smaken som serien! :-D Och ja. Soundtracket är fruktansvärt bra - heja Martin Phipps!

    SvaraRadera