tisdag 6 mars 2012

Fatta eld

24 deltagare. bara en överlever. Allt direktsänts.
Av Suzanne Collins
Titel: Fatta eld
Orginal titel: Catching fire
Utgiven: 2008
Serie: Hungerspelen (the Hunger Games)
Del: 2
Förlag: Månpocket
Sidor: 318
Första meningen: "Jag håller hårt om pluntan trots att värmen från teet för länge sedan läckt ut i den iskalla luften."

(OBS! Kan innehålla spoilers! Och om ni läser ettan eller ska läsa och absolut inte vill veta vad som händer i tvåan, så borde ni hoppa över detta inlägg)

Gud, vilket coolt omslag! Jag fastnade redan vid första meningen!
Efter den makalösa segern i Hungerspelen måste nu Katniss och hennes medspelare Peeta åka på segerturné i alla distrikt, de börjar med distrikt 11 och fortsätter sen neråt tills de passerat distrikt 1 och kommit till huvudstaden, sen återvänder de till segerfesten i distrikt 12.
Men en dag får Katniss besök av president Snow, som säger att det börjat gro en liten revolt i vissa distrikt, och att det var på grund av Katniss och bären i förra Hungerspelen. Katniss hade tagit fram några giftiga bär, och varit beredd att begå självmord så Hungerspelen skulle blivit utan segrare. Många såg gesten som en kärleksgest till Peeta, eftersom de lurat i alla att de älskar varandra djupt, så publiken som kollade på dem skulle tycka det var spännande och skicka förnödenheter till dem, men många såg gesten som ett tecken på trots mot presidenten. Katniss blir oerhört förvånad, men ändå ganska nöjd, men sen hotar president Snow med att han ska döda alla hon känner och älskar, om hon inte får den här revolten att lugna ner sig.  Alltså måste hon få alla att tro att hon är mer kär i Peeta än någonsin.
De reser runt i alla distrikt, och ser att revolten faktiskt har börjat lite här och där så smått. När de kommer till huvudstaden friar Peeta till Katniss, och hon svarar ja såklart, för att hålla skenet uppe. Men när hon möter presidenten än en gång, säger han att det inte räcker. Hur sjutton ska han ha det? Dyster till sinnet återvänder hon till distrikt 12, där hennes bästa vän Gale bestämmer sig för att ansluta sig till revolutionen. hon funderar på om hon skulle försöka fly med Prim, mor, Gale, Peeta och kanske Haymitch ut i skogen och bara strunta i allt. Dessutom närmar bröllopet sig, som ska firas i huvudstaden, och hon är tvungen att prova tusentals klänningar som hennes stylist Cinna konstruerat.
Katniss har fullt upp, tills dagen för nästa Hungerspel kommer, då det mest osannolika som inte fick hända händer.

Katniss är absolut en av de bästa kvinnliga karaktärerna jag läst om, hon kan jaga, är grym på att smyga, klättra och skjuta med pil och båge och är på hugget nästan hela tiden. Hon har en enorm beskyddarinstinkt mot sin mor och syster, Prim. Hon har varit den som fick ta hand om allting, eftersom hennes mor blev en aning knäpp efter att pappan sprängdes i bitar. Enda gången mamman tar befälet är när det ligger en skadad patient på köksbordet, då hon förvandlas till en ny och självsäker människa. Hungerspelen vände upp och ner på hela Katniss liv. Hon har varit tvungen att låtsas vara kär i Peeta, fast hon egentligen inte vet vad hon känner för honom.
Peeta är inte alls lika bra på slåss som Katniss, utan är mer bra på att måla, baka och prata. Han är verkligen grym på att prata. jag tycker inte alls som min kompis Liv, att han är mesig, utan jag tycker han är ganska sympatisk, om jag fick välja mellan honom och Gale så skule jag välja Peeta. Han älskar Katniss, men har accepterat att hon bara gillar honom som vän. Jag tror att han ser en slags fiende i Gale, Gale ser iallafall det i honom.

Jag tyckte såklart att boken var superbra!! Ju bättre jag tycker om en bok, desto snabbare läser jag! Jag bara älskar sättet Suzanna skriver på! Man bara slukar allt hon skriver och vill veta hur det går, jag önskar jag kunde skriva så! Det är en sån bok man kan gråta, skratta och dra efter andan åt! När min kompis Emelie berättade för sin mamma om Hungerspelen sa hennes mamma att den verkade makaber, alltså omänsklig och gräslig (eller något åt det hållet) men jag håller inte med, det finns ju tusen böcker som är värre och det är ju en totalt unik idé. När jag läste ut "Fatta eld" så var jag desperat efter trean, men som tur var var min kompis Alexandra på Djur och Blandat villig att låna ut den! Jag har precis börjat!
Alltså, jag tycker boken var superbra och den är nu en av mina favvoböcker, och jag tycker alla borde läsa serien!!!

6 kommentarer:

 1. Ännu en jättebra recension! :D

  Vist är den fantastisk! Känner mig väldigt sugen på att läsa om allihopa, men just nu är tvåan hos min kusin och jag har fler än 25 olästa böcker i bokhyllan så jag får nog vänta lite med det. ;)

  SvaraRadera
 2. Tack :) Du uppmuntrar mig verkligen! Jag förstår om du väntar lite, jag har en serie på typ femton böcker där varje bok är typ 500 sidor, så jag tror det dröjer tills jag läser om någon bok...

  SvaraRadera
 3. Sv: Både Fallen ängel och första delen i Engelsforstriologin är verkligen jättebra, så läs gärna dem!

  Sådan tur att det var bra böcker med! :D

  SvaraRadera
 4. Sv: Ja, Tystnad tagning är jättebra! :D Hur så? :)

  SvaraRadera
 5. Jag är också som en fiende till Gale eftersom jag älskar Peeta mycket, mycket mer! ;)

  SvaraRadera