måndag 13 augusti 2012

A Game of Thrones

When you play the game of thrones, you win or you die...

Av George R.R. Martin
Titel: A Game of Thrones
Serie: A Song of Ice and Fire
Del: 1
Utgiven: 1996
Sidor: 807
Förlag: Bantam Books
Första Meningen: "We should start back," Gared urged as the woods began to grow dark around them.

Gör det något om jag använder alla engelska namn? Det låter så mycket bättre då.

I ett land där sommaren kan pågå flera år, och vintern en hel livstid, börjar saker förändras. Efter att sommaren varat i flera år, börjar de i norr märka att vintern är på väg. Mystiska saker börjar hända bortom The Wall, muren långt där upp i norr som skiljer världen med det som finns bakom den. Vid the Wall finns de som kallas the Night's Watch, de mesta är tjuvar och banditer som fick välja mellan att dö eller åka till the Wall. Deras jobb är att patrullera, och då och då ge sig av på spaningstrupper bakom the Wall. Men allt står inte rätt till, flera som ger sig av kommer inte tillbaka, många påstår att det är the White Walkers som kommit tillbaka efter att ha varit utdöda i flera tusen år, att de bara har sovit och väntat.
Den galne kungen Aerys Targaryen har för länge sen störtats och dödats, och nu sitter Robert Baratheon på järntronen. Men inte alla av släkten Targaryen, också kallat drakarna, är försvunna. Aerys Targaryens två yngsta barn lyckades fly, och lever nu på andra sidan havet och väntar på ett bra tillfälle att ta över tronen. Viserys Targaryen försöker få tag i en armé, och gifter därför bort sin trettonåriga syster Daenarys med dothrakern Khal-Drogo, en ledare av de våldsamma hästfolket, i utbyte med en armé.
Men när kungens Hand (kungens närmsta rådgivare, som har mest makt efter kungen) Jon Arryn plötsligt dör av en underlig orsak, åker Kung Robert Baratheon till Winterfell långt upp i norr, för att be Lord Eddard (kallad Ned) Stark att bli den nye Handen. Vilket betyder att Ned måste lämna sin familj och åka till södern, till King's Landing. Låter inte särskilt lockande, ätten Stark hör hemma i norden, enligt Ned.
Tillsammans med Kung Robert finns hans hustru Cersei, och såklar kronprinsen Joffrey. Med finns också Cersei tvillingbror, Ser Jamie Lannister, och deras yngre bror Tyrion, dvärgen.
Men så får Neds fru, Cathelyn, får ett brev från sin syster där systern berättar att det var familjen Lannister som mördade Jon Arryn. Det är ganska allvarligt att anklaga kungens hustru och familj, men det får iallafall Ned att gå med på att åka till södern som den nye Handen. Uppe i södern, medan Cathelyn  tillsammans med hans äldste son Robb håller ställningarna i Winterfell, inser han att allt kanske inte är som det verkar. Kungens fiender finns inte bara bortom havet, utan mycket närmare än man tror. Blev Jon Arryn verkligen mördad, och vad var det isåfall han fick reda på som han inte borde fått veta? Mysterierna tätnar, och med tanke på händelseförloppet kanske man borde ha familjen Starks ordspråk i tankarna:
Winter is Coming.
_______________________________________________________________________________

Åh, jag skulle VERKLIGEN vilja berätta mer om handlingen, men den är FULL av personer och händelser, och det skulle bli så himla rörigt om man berättade mer. Det känns bara som om jag berättat ena hörnet på en gigantisk berättelse.

Gud, vad boken var bra! Den var helt fantastisk, verkligen mycket bättre än vad jag trodde den skulle vara! Och själva världen är ju helt fantastisk! Jag trodde det var omöjligt att uppfinna en bättre fantasy-värld än den i Sagan om Ringen, men tydligen kan man det ;D Den kanske inte var bättre, men nära på. Allt är så genomtänkt, med alla platser och varelser och kungadömen. Konstigt att ingen hittat på någonting som tillexempel The Wall förut. Själva systemet är helt fantastiskt, som om världen faktiskt finns, och att författaren bara egentligen berättar vad som händer.

Karaktärerna är också fantastiska. Man hatar och älskar dem samtidigt, även om man gör det lite extra mycket på vissa personer. Om någon skulle fråga vem jag gillar bäst skulle det vara omöjligt, men en av mina absoluta favoriter är ju såklart Tyrion! Han är ju så himla rolig och smart, man längtar till varje kapitel då han är med. Och alla med någon ur Stark-familjen är också rolig, speciellt Arya, och Jon.
Det blir iallafall lätt att säga vilka karaktärer jag hatar mest, det blir helt klart Viserys och Joffrey, de tävlar lite om första platsen. Men alla karaktärer är så underbara och olika varandra, och det är exakt så många karaktärer som det borde vara utan att det blir rörigt.

När man väl börjat läsa kan man verkligen inte sluta! Livet känns plötsligt mindre viktigare, man vill bara se hur det går. Jag vill verkligen läsa resten av böckerna, och jag hoppas de är lika bra som den första. Man kan inte ens hata alla karaktärer (UTOM Joffrey och Viserys), jag tycker tillexempel Cersei och Jamie faktiskt är ganska roliga, Cersei är så cool. jag undrar verkligen vad resten av böckerna kommer handla om, George R.R. Martin kan ju inte dra ut på hela historien i fem böcker, så det kommer säkert nya personer och nya händelser. Det är en sån bok man aldrig vet vad osm kommer att hända, man vet aldrig vilka som kommer dö eller vad som kommer hända, och själva läsningen är som en enda stor berg-och-dal-bana.

Rekommenderas varmt, och helst på engelska, jag tror inte den är lika br på svenska, och att läsa på originalspråket är alltid det roligaste ;)

Favoritkaraktär: Tyrion, lätt fråga.
Citat: Oj, får man skriva ner hela boken? Iallafall, det finns väldigtväldigtväldigt många jag vill ta med, men det här är en väldigt bra:

Övrigt: Boken är del ett, och det finns hittils fem böcker. De har nu kommit ut på svenska, och del ett heter "Kampen om Järntronen".

1 kommentar: