lördag 4 augusti 2012

En djupdykning i Jane Austens, Sytrarna Brontës och ELizabeth Gaskells kvinnor och män

(ni anar inte hur jobbigt det var att göra dett inlägg, så kan ni åtminstone läsa det?)

Ja, de flesta (iallafall många) har väl hört talas om jane Austens Stolthet och Fördom, Charlotte Brontës Jane Eyre och Elizabeth Gaskells Hustrur och döttrar.
När man kolla igenom alla dessa böcker (och de andra av samma författare, plus Anne och Emily Brontë) så märker man att de är ganska lika varandra. Kvinnorna tillexempel, är alla starka och modiga tjejer, som vågar stå för vad de tycker (så som folk INTE var på den tiden). Men de är ändå ganska olika, om man tänker efter.
Killarna är alla också lite annorlunda, även om de är lite mer annorlunda (jag menar, jämför Mr Darcy med Mr Knightley?), men de är åtminstone för det mesta snälla, roliga, alltså i princip den idelala livspartnern. För att konstatera detta faktum behövs en djupdykning i dessa författares kvinnor och män, och det är det jag tänker göra en lista på, just nu:

Kvinnorna

Elizabeth Bennet-Stolthet och Fördom (Jane Austen)

Elizabeth Bennet, typ 21, näst äldst av fem döttrar, och helt klart den smartaste. Har en hysterisk (och lite knäpp) mamma som gör allt vad hon kan för att få sina döttrar gifta. Hon är intelligent, livlig, och näsvis. Hon har väldigt bestämda åsikter och är inte rädd för att säga dem.Elinor Dashwood-Förnuft och känsla (Jane Austen

Elinor Dashwood, 19 år, vars familj blir en aning ruinerad så de tvingas flytta in i en liten stuga, i inte det bästa av skick. Hon är väldigt intelligent, mycket intelligentare än sin sina systrar (fast än av dem är väl typ tio, så...) Av Förnuft och känsla, står hon helt klart för förnuftet. Hon är för övrigt väldigt bra på att teckna


Marianne Dashwood-Förnuft och känsla (Jane Austen)

Marianne Dashwood, 17 år, syster till Elinor Dashwood. Hon står mer för känslan i "Förnuft och känsla". Hon tänker sig inte riktigt för innan hon går något, utan går mer på känslan. Hon är ganska lättsam, och väldigt musikalisk, och gillar dikter, och sånt, etc

Anne Elliot-Övertalning (Jane Austen)

Anne Elliot, 27, bröt upp förlovningen med den hon älskade (för åtta år sen) för att hennes gudmor ansog att han var mycket opassande, eftersom han inte var tillräckligt rik, fnys.
Hon är väldigt snäll och godhjärtad, och tänker alltid på andra i första taget. Hon är en sån som ingen egentligen märker, fast hon i princip är den enda som faktisk gör något vettigt. Hon spelar väldigt bra piano och läser mycket, speciellt poesi.

Emma Woodhouse-Emma (Jane Austen)
Ja, man kan väl att säga att Emma skiljer sig lite från mängden, och hon är helt klart min personliga favorit. Hon är utåtriktad, vacker, begåvad, och svinrik, och dessutom arvtagerska, eftersom hennes systern gifte sig. Så Emma bor, helt ensam med sin farsa i ett gigantiskt hus i England. Det är den enda komedin som Jane Austen skrivit, och den blev verkligen lyckad. Och hon totalt älskar att para ihop människor hon känner. Hon är 21 år.

Jane Eyre-Jane Eyre (Charlotte Brontë)

Jane Eyre, 18 år, den typ mest kända boken genom tiderna. Har ingen familj (den hon har räknas inte) och börjar jobba som guvernant. Hon är intelligent, inte speciellt vacker (ja, äntligen en bok utan det där skönhetskomplexet) men hon är väldigt ärlig, och skulle antagligen inte bryta mot lagen om det gällde livet. Och hon är verkligen envis och bestämd.


Agnes Grey-Agnes Grey (Anne Brontë)
Agnes Grey, som är typ 18, blir precis som Jane Eyre, guvernant. Och de hon hamnar hos är verkligen riktiga svin. Hon är (också) väldigt smart, även om hon inte riktigt kan visa det eftersom de hon hamnar hos är helt ovilliga av att lära sig något överhuvudtaget. Hon är ganska oanselig, den lilla musen i hörnet. Hennes mamma och syster har fortfarande inte insett att hon faktiskt är vuxen, och behandlar henne som ett barn.
Catherine Earnshaw-Svindlande höjder (Emily Brontë)
Tja, jag vet egentligen ingenting om henne, så jag fick fråga min syrra, som är expert på det här.
Hon är väldigt vacker, understrukning på vacker. Och hon gillar att andra tycker hon är vacker, hon tycker om när folk gillar henne, helt enkelt. Hon kan vara väldigt trevlig när hon antsränger, men kan vara självisk om det inte finns nån hon vill imponera på i närheten. Hon är ganska vild av sig, springer omkring på heden, etc.

Molly (Mary) Gibson-Hustrur och döttrar (Elizabeth Gaskell)
Molly är 17 år, hennes mamma har varit död sen hon var fyra, och hennes pappa (som hon älskar) är en framstående doktor. Om man beskriver henne som jättesnäll så är det en underdrift, hon är helt igenomgod, men väldigt gullig, jag gillar henne. För hon är inte korkad, hon tror liksom inte att alla människor är jättegoda. Hon är bara lite naiv ibland. Men hon är intresserad av böcker och vill lära sig saker, vilket jag gillar.

Margaret Hale-North and South (Elizabeth Gaskell)

Innan ni frågar, hon är 18. Hennes familj tvingas att flytta bara för att hennes pappa kände för det, inte för att nån annan ville det, men aja. Hon är, föga förvånande, intelligent, godhjärtad.
 Eftersom boken egentligen handlar om klasskillnadet, så blir hon väldigt förvånad när hon upptäcker alla klasskillnader. Hon kan brusa upp, ibland.

Puh, det var det. Och nu är det bara killarna kvar, stön...
 Killarna


Fitzwilliam (?) Darcy-Stolthet och Fördom (Jane Austen)

Jag vet, det kan komma som en chock, men han heter faktiskt Fitzwilliam, gud vad knäckande.
Iallafall, han är väldigt intelligent. Och då menar jag ovanligt intelligent. Han har inget sinne för humor (kankse lite). Han har lite svårt för att konversera med personer han inte känner, så man kan väl säga att han är mer blyg än bister. Folk beskriver honom som den där "förfärlige karln!" eftersom de tycker att han är lite otrevlig och osocial.Edward Ferrars-Förnuft och Känsla (Jane Austen)
 
 
Han är väl väldigt trevlig. Han är inte lika intresserad av böcker som de andra killarna (men det betyder inte att han är korkad, se på Emma tillexempel). Han är väldigt snäll. Och han är verkligen inte bra på att uttrycka sina känslor, han börjar stamma som en idiot, typ.
Han är nästan lite för snäll för sitt eget bästa.Willoughby och Överste Brandon-Förnuft och Känsla (Jane Austen)
 
 
Willoughby
Överste Brandon
Ja, det här får bli två personer i ett paket, eftersom de är ute efter samma tjej, eller vad man säger. Willoughby är en riktig tjejtjusare. Han är en sån som är väldigt lätt att tycka om.
Överste Brandon är typ raka motsatsen. Han är godhjärtad, men säger inte så mycket.Frederick Wentworth-Övertalning (Jane Austen)
 
 
Efter att han blev dumpad (se ovan (Anne Elliot)) så blev han väldigt sårad, och är kanske inte så munter. Men han passar bra i sociala kretsar och kan åtminstone konversera. Han är rik, eller han blev iallafall det efter kriget.


George Knightley-Emma (Jane Austen)

Han är helt klart min favorit av alla dessa killar! Yey! Han är så himla rolig. Han är väldigt ansvarsfull, och väldigt smart. Han kommer alltid med roliga kommentarer. När han grälar med Emma (vilket är ganska ofta) så vinner han för det mesta. Han förstår människor väldigt bra, han märker saker som inga andra märker.Edward Rochester-Jane Eyre (Charlotte Brontë)
 
 
Han är cool, helt enkelt. Han är inte riktigt vad man kan säga en god människa. Eller, han var med om så mycket olyckliga saker, så då blir man liksom en aning dyster till sinnes. Han är väl ganska...lättirriterad? hetlevrad?
Han är bra skådespelare, tillexempel är han bra på att gilla folk han ogillar. Han måste anstränga sig för att vara artig, han är inte särskilt ödmjuk.
Edward Weston-Agnes Grey (Anne Brontë)

Man får inte veta så mycket om honom, eftersom boken inte riktigt är en kärlekshistoria, men det jag vet om honom är att; han är präst, han är snäll mot fattiga, religiös, men det kanske är underförstått, och han är pratsam och rolig.


Heathcliff-Svindlande höjder (Emily Brontë)
 
 
Heathcliff-föräldralöst gatubarn. Ingen har egentligen tyckt om honom, så han är väl lite kall, missnöjd med livet och världen, etc
Han är ingen ond människa, även om han slåss och är lite sardistisk och så, så är han ändå lite sympatisk...på sitt eget sätt.
P.S. För att komma med något nytt, han är intelligent (nähä?)Roger Hamley-Hustrur och döttrar (Elizabeth Gaskell)
 
 
Eftersom det är hans äldre bror som ärver allt, så bryr sig de flesta inte om lilla Roger. Han är väldigt vetenskapligt intresserad (som ni ser på bilden) och gillar att forska om växter och djur. Han är väldigt snäll och förstående, och bra på att trösta folk. Och han är ärlig, men han ar svårt för att uttrycka vad han menar.

John Thornton-North and South (Elizabeth Gaskell)
 
 
Ja, många tycker att han är brutal och otrevlig, men han menar väl. han har dessutom haft en ganska svår barndom. För det mesta är han väldigt bister, och ganska hård i sin rättvisa. Han är chef till ett bomullsföretag, och i den fabriken så är de som jobbar jättefattiga, och blir ofta sjuka av den dåliga luften i fabriken, men han gör så gott han kan för att hålla dem vid liv. Han har ganska bestämda åsikter.

Gud, nu är jag ÄNTLIGEn klar, men det var ganska roligt också ^^ P.S. Min syrra hjälpte till ganska mycket, eftersom det är hon som läst alla böckerna, och jag har bara sett filmerna (fast jag har faktiskt läst Agnes Grey). Sammanfattningen blev att alla karaktärerna är väldigt smarta, för det mesta snälla och godhjärtade, helt enkelt den ideala livspartnern. Hoppas ni gillade inlägget, och hoppas att några av er kanske får lust att läsa någon av dessa böcker ;)

2 kommentarer:

  1. WOW super bra inlägg! :D

    SvaraRadera
  2. Gud vad roligt att du tycker det ;) Nu blir jag jätteglad ;)

    SvaraRadera